Türkiye kabul edilirse BRICS’teki ilk NATO üyesi olacak

TASS haberine göre, haber ajansı Bloomberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı’nın jeopolitik merkez konumunu kaybettiğine inandığını ve çok kutuplu dünyanın çeşitli aktörleriyle ilişkilerini geliştirmekle ilgilendiğini söyledi.

Bloomberg’in yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre, Türkiye birkaç ay önce BRICS’e katılmak için başvuruda bulundu .

Haber ajansına göre Türkiye, dünyadaki etkisini güçlendirmeye ve gelişmekte olan ülkelerle ilişkilerini genişletmeye çalışıyor. Ayrıca BRICS’e ilgi, Avrupa Birliği’ne katılımda ilerleme sağlanamaması ve NATO müttefikleriyle yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ortaya çıktı.

22-24 Ekim tarihlerinde Kazan’da düzenlenecek olan BRICS zirvesinde birlikteliğin genişletilmesi konusunun ele alınabileceği bildirdi.

NATO NE DİYECEK?

Türkiye’nin uzun süredir aktif bir üyesi olarak faaliyet gösterdiği batı savunma ittifakı NATO’nun bu gelişmeler karşısında nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor.

Türkiye eğer kabul edilirse, BRICS’e giren ilk NATO üyesi olacak. Bu da mazisi yaklaşık 70 yıla dayanan bir askeri, siyasal ve sosyal doktrinin baştan aşağıya değişmesi anlamına gelecek.

İSVİÇRE MODELİ NASIL OLUR?

Doğu ile batı arasında kritik bir coğrafyada köprü görevi gören Türkiye’nin jeopolitik önemi  nedeniyle artık ivme kazanan doğu – batı  gerginliğinde İsviçre örneğinde olduğu gibi tarafsız bir statüye bürünmesi dünya barışına katkı sağlayabilecektir.

BRICS NEDİR?

BRIC, 2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından bir savunma ve işbirliği inisiyatifi olarak kuruldu ve Güney Afrika 2011 yılında katıldığında BRICS olarak tanındı.

1 Ocak 2024’te Mısır, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Etiyopya birliğin tam üyeleri oldu. Guruba bu yıl Rusya başkanlık ediyor.