Türk kahvesi ihracatında artış: Tadı dünyaya yayılıyor 

Her yıl 1 Ekim’de kutlanan Dünya Kahve Günü, kahve severleri bir araya getirmeye devam ederken ülkelerin kahve ekonomisi de gündemdeki yerini alıyor. Türkiye’nin kahve ihracatına ilişkin açıklanan rakamlarına göre, kahve ihracatı 2020-Ağustos 2024 dönemini kapsayan yaklaşık 5 yılda 154 milyon 690 bin 881 dolar olarak gerçekleşti.   

Türk kahvesinin ihracat rakamları, Türk kahvesi kültürü, dünyada en fazla Türk kahvesi tüketen ülkeler ve en fazla Türk kahvesi makinesinin satıldığı ülkelerle ilgili Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Gastronomi Yazarı ve Kahve Danışmanı Cenk R. Girginol ile Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, konu ile ilgili Patronlar Dünyası’nın (PD) sorularını yanıtladı.   

“TÜRK KAHVESİ DIŞ PAZARDA KENDİNE DAHA FAZLA YER BULMALI”  

Girginol, Türk kahvesinin ihracat rakamlarını ve küresel ekonomideki yerini şu şekilde değerlendirdi:  

“Yaklaşık 50 milyon dolarlık bir kahve ihracat rakamına gelmiş durumdayız. Tabii ki bu oranın büyük kısmı Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler olmakla beraber Amerika’ya ihracatta da gelişmeler var. Bu oranın artması için gerekli olan şey Türk kahvesinin daha fazla tanıtılması ve markalar, makineler ile yurt dışı pazarda kendine yer bulmasının gelişimi ile olacaktır. Çünkü tüm dünyada makine ve ekipman bakımından evlerde espresso makineleri, kapsül kahve makineleri ve filtre kahve makineleri mevcut. 

Hayatın içinde pratik ve hızlı olmasının yanında yapım kolaylığı da göz önüne alındığında Türk Kahvesi makinelerinin artması ve haliyle o makinede pişirilecek kahvelerin de markalar tarafından o pazarda yer bulması gerekiyor. Bu işin ticari yönü ama hem devlet kanalı hem de firmaların o ülkelerde yapacakları tanıtımlar içimini arttıracak ve ihracatından artmasını sağlayacaktır.”

DÜNYADA EN ÇOK HANGİ ÜLKELER TÜRK KAHVESİNİ TÜKETİYOR?  

Birçok ülkeye ihraç edilen Türk kahvesinin hangi ülkelere daha çok satıldığı ile ilgili Girginol şöyle konuştu:  

“Orta Doğu, Arabistan, Dubai ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere Amerika’ya da yapılan kahve ihracatı önemli yer tutuyor. İngiltere de bu anlamda son zamanlarda ihracatın yapıldığı önemli ülkelerden biri oldu.”  

“TÜRK KAHVESİNİ DÜNYAYA TANITMAK İÇİN KATKI SAĞLANMALI”  

Girginol , kahve sektörünün önde gelen isimlerinin, Türk kahvesinin uluslararası alanda tanıtımı için gereken desteği vermesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:  

“Bunun için özellikle elçiliklerin de destekleyeceği tanıtım faaliyetleri ilk sırada geliyor. Sonrasında bizler gibi uzun zamandır kahve sektörünün içinde olan sektör önderlerinin de bu çalışmalarda bulunmak ve doğru şekilde kahvemizin kültürü ile beraber tanıtılmasına katkı sağlaması çok önemli. Özellikle tadım aktiviteleri ile Türk Kahvesi’nin bir kahve çeşidi değil bir pişirme yöntemi ve önünüze gelen içeceğin adının olduğunu, her yörenin kahvesi ile Türk kahvesinin yapıldığı ve tek bir tada sahip olmaması, dolayısıyla her ülke insanının damak tadına uygun olacağı mesajının verilmesi gerekiyor.”   

“TÜRK LOKUMU İLE BERABER TANITILMALI”  

Kahve sunumunda ikram edilen Türk lokumunun da önemine değinen Girginol son olarak şöyle konuştu:  

“Tabii kültür ile beraber yanında Türk lokumu, kahve falı gibi ritüellerin de bu tanıtım ve sunum içine eklenmesi diğer çeşitlerden Türk Kahvesi’ni hızlı bir şekilde ayrıştırmaktadır. Bizim bugünden sonra yabancı pazarlarda yapacağımız bu tanıtımlar ile alacağımız her pay espresso ve filtre kahve pazarı içinden geleceği için çok önemli sonuçları da beraberinde getirecektir.”  

TÜRK KAHVE MAKİNASININ EN ÇOK SATILDIĞI ÜLKELER  

Türk kahve makinesinin en çok satıldığı ülkelerle ilgili açıklama yapan Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı ise bu ülkelerin Mısır, Suudi Arabistan, BAE, Almanya ve Balkan ülkeleri olduğunu ifade etti.